Minimum raz w miesiącu dzielimy się wiedzą i selekcjonujemy najważniejsze artykuły.
Reklama
Rejestracja i odbiór obiektu lub firmy przez Powiatowego Lekarza Weterynarii
Zakłady przetwarzające, przygotowujące lub produkujące, przepakowujące, przechowujące produkty pochodzenia zwierzęcego, dla których wymagania zostały określone w załączniku III do rozporządzenia 853/2004, muszą być zatwierdzone przez PLW zgodnie z art. 20 ustawy oraz art. 31 ust. 2 rozporządzenia 882/2004. Procedurze zatwierdzenia podlegają również zakłady handlu detalicznego (w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia 178/2002 ), jeżeli wykonywane w nich czynności mają na celu dostawę żywności pochodzenia zwierzęcego do innego zakładu, z wyjątkiem:
gdy zakład prowadzi wyłącznie czynności polegające na składowaniu i transporcie,
gdy dostawa żywności pochodzenia zwierzęcego z zakładu detalicznego realizowana jest wyłącznie do innych zakładów detalicznych oraz zgodnie z prawem polskim stanowi działalność marginalną, lokalną i ograniczoną.
Procedura postępowania przez Inspekcje Weterynaryjną
Postępowanie PLW w stosunku do zakładów podlegających zatwierdzeniu może dotyczyć następujących sytuacji:
zakłady rozpoczynające nową działalność,
zakłady wcześniej zakwalifikowane na rynek krajowy, które powinny dostosować struktury do wymagań weterynaryjnych dla zakładów zatwierdzonych,
zakłady, którym lekarz weterynarii cofnął lub zawiesił zatwierdzenie oraz zakłady, w których nastąpiły zmiany sposobu użytkowania zakładu lub jego części, w szczególności zakresu i wielkości produkcji lub wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych, zwane dalej zakładami w których nastąpiły zmiany,
zmiana właściciela prowadzącego zakład.
Zakłady rozpoczynające działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (wytwarzanie, oczyszczanie, rozbiór, przetwarzanie, pakowanie, przepakowywanie, przechowywanie) podlegają procedurze zatwierdzenia. Zakłady nowopowstałe w których procedury GMP, GHP, HACCP nie zostały opracowane lub w pełni wdrożone i sprawdzone powinny otrzymać zatwierdzenie warunkowe.
Działalność marginalna, lokalna i ograniczona
Warunki pozwalające na uznanie działalności za marginalną, lokalną i ograniczoną - w tym zakres i obszar produkcji, wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego - zostały określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Rozporządzenie to wskazuje również niektóre dodatkowe wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu tego rodzaju działalności. MLO jest działalnością przetwórczą i obejmuje wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego. W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można prowadzić:
1) Produkcję i sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego:
produkty mleczne,
produkty na bazie siary,
mięso mielone,
produkty mięsne,
wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa,
surowe wyroby mięsne,
produkty jajeczne z gotowanych jaj,
gotowe posiłki (potrawy).
2) Rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa (wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego, zajęczaków, zwierząt łownych, zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych).
Miejsca produkcji lub miejsca sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zakłady prowadzące handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, do których następuje dostawa ograniczone są do obszaru jednego województwa lub powiatów sąsiadujących z tym województwem, które są położone na obszarze innych województw – więcej informacji na temat MLO – kliknij.
Potrzebujesz porady?
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line
Nadzór nad produkcją zwierzęcą i „Bez GMO”
Nadzór obejmuje min zakłady:
zarobkowy przewóz zwierząt lub przewóz zwierząt wykonywany w związku z prowadzeniem innej działalności gospodarczej;
prowadzenie schronisk dla zwierząt;
organizowanie targów, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt;
chów lub hodowla zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka jak zwierzęta gospodarskie;
obrót zwierzętami, pośrednictwo w tym obrocie lub skup zwierząt;
utrzymywanie lub hodowla zwierząt na potrzeby pokazów zwierząt, edukacji, ochrony i zachowania gatunków zwierząt, prowadzenia podstawowych lub stosowanych badań naukowych lub hodowla zwierząt używanych do prowadzenia takich badań;
prowadzenie zakładu hodowli zarodowej drobiu;
prowadzenie zakładu reprodukcyjnego drobiu;
prowadzenie zakładu odchowu drobiu;
prowadzenie zakładu wylęgu drobiu;
prowadzenie stacji kwarantanny;
prowadzenie miejsc gromadzenia zwierząt;
prowadzenie miejsc odpoczynku lub przeładunku zwierząt;
prowadzenie miejsc wymiany wody przy transporcie zwierząt akwakultury;
prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych kategorii 1.
prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych kategorii 2
prowadzenie zakładu przetwórczego produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych kategorii 3
wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kat.1 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, konserwacja w drodze innych procesów, przesiewanie, usuwanie skór i skórek lub materiału szczególnego ryzyka;
wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kat.2 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, konserwacja w drodze innych procesów, oczyszczanie lub pasteryazacja produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do przekształcenia w biogaz lub do kompostowania przed takim przekształceniem lub kompostowaniem w innym zatwierdzonym przedsiębiorstiwe, przesiewanie, usuwanie skór i skórek;
wykonywanie czynności dotyczących produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego kat. 3 po ich zebraniu, takich jak: składowanie, sortowanie, dzielenie, chłodzenie, zamrażanie, solenie, konserwacja w drodze innych procesów, oczyszczanie lub pasteryzacja produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do przekształcenia w biogaz lub do kompostowania przed takim przekształceniem lub kompostowaniem w innym zatwierdzonym przedsiębiorstwie, przesiewanie, usuwanie skór i skórek;
transportowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych;
prowadzenie spalarni i współspalarni produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych; ;
prowadzenie składu produktów pochodnych;
prowadzenie zakładu wytwarzającego karmę dla zwierząt domowych;
prowadzenie zakładu wykonującego czynności dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych wykorzystywanych do celów innych niż żywienie zwierząt;
prowadzenie grzebowiska dla zwierząt domowych;
prowadzenie ogrodu zoologicznego lub schroniska, w których wykorzystuje się produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego;
prowadzenie zakładu produkującego zanęty i przynęty wędkarskie;
prowadzenie biogazowni;
prowadzenie biokompostowni;
prowadzenie ferm mięsożernych zwierząt futerkowych, w których wykorzystuje się produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego;
prowadzenie innej działalności w zakresie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych.
prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia - buhaje;
prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia - knury;
prowadzenie centrum pozyskiwania nasienia - inne gatunki zwierząt;
wykorzystywanie nasienia;
prowadzenie centrum przechowywania nasienia;
wytwarzanie zarodków oraz pozyskiwanie, konserwacja, obróbka, przechowywanie, prowadzenie obrotu lub wykorzystywanie komórek jajowych i zarodków;
prowadzenie punktu kopulacyjnego;
prowadzenie punktu dystrybucji nasienia knurów
chów lub hodowla zwierząt akwakultury oraz rozród ryb;
prowadzenie przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury;
prowadzenie zakładu przetwórczego przetwarzającego lub poddającego ubojowi zwierzęta akwakultury w ramach zwalczania chorób zakaźnych zwierząt
produkcja nawozów organicznych i polepszaczy gleby z użyciem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub z użyciem produktów pochodnych;
wykorzystanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych jako paliwa do spalania;
wymagania ustawy o stosowaniu organizmów genetycznie modyfikowanych i oznakowaniu produktów „Bez GMO” i „Wyprodukowano bez stosowania GMO”
Pomoc w spełnieniu wymagań
Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »