Minimum raz w miesiącu dzielimy się wiedzą i selekcjonujemy najważniejsze artykuły.
Reklama
Wartości odżywcze – obliczenia, badania, znakowanie
Wartość odżywcza środka spożywczego oznacza jego szczególne właściwości ze względu na energię (wartość kaloryczną) oraz składniki odżywcze. Podawanie wartości odżywczej na opakowaniach produktów pełni rolę edukacyjną, a tym samym jest czynnikiem umożliwiającym konsumentom dokonanie świadomego wyboru żywności dostępnej na rynku, zgodnie z ich indywidualnymi potrzebami. Służą producentom żywności, którzy są zobligowani do deklarowania wartości odżywczych na etykietach. Jako podstawowe dane istnieje obowiązek oznaczenia kaloryczności, białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika i soli w 100 g produktu spożywczego lub w porcji. Ponadto na zasadzie dobrowolności, można uzupełnić ww. informację o ilość jednego lub większej liczby z następujących składników odżywczych jak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, alkohole wielowodorotlenowe, skrobia, błonnik oraz każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych wymienionych w załączniku XIII do rozporządzenia 1169/2011 części A pkt 1 i obecnych w znacznej ilości zgodnie z jej definicją zawarta w załączniku XIII do rozporządzenia w części A pkt 2.
Jak znakować wartości odżywcze na produktach ?
To pytanie w zasadzie porusza kilka kwestii. Co powinno się znaleźć z obowiązkowej części tabeli, przedstawiliśmy już powyżej odwołując się do przepisów prawa. Oczywiście, że są producenci, którzy będą chcieli pokazać coś więcej, np. witaminy i minerały, w takim przypadku po prostu można powiększyć tabelę wartości odżywczych o kolejne pola lub oddzielić te dwie tabele zawierając w jednej obowiązkowe wartości a w drugiej te dodatkowe. Kolejna kwestia to w jaki sposób obliczać wartości odżywcze dla produktów. Najkrócej mówiąc KE akceptuje dwie metody.
Badanie produktu w laboratorium a uzyskany wynik przenieść na etykietę.
Wykorzystać program do liczenia wartości odżywczych.
Warto używać najbardziej sprawdzonego i uznanego w Polsce źródła danych w postaci publikacji Instytutu Żywności i Żywienia, który okresowo aktualizuje swoją publikację. Ważną sprawą przy etykietowaniu wartości odżywczych jako tabele wartości na opakowaniach jest poprawność danych i dokumentacja potrzebna w razie kontroli.
Wraz z najnowszym wydaniem „Tabel Składu i Wartości Odżywczej Żywności” autorstwa IŻŻ, produkty w bazie zostały zaktualizowane. Dzięki temu, w zakładce produkty przy każdym z nich zobaczycie ikonę symbolizującą źródło pochodzenia (baza IŻŻ, baza USDA, baza UK, baza szwajcarska, produkty markowe, indywidualna baza produktów użytkowników). Specjalista w uzgodnieniu z Państwem uzgadnia, czy chce wykorzystać produkty z innych baz.
Nutri-Score, 5-Colour Nutrition Label (5-CNL)
NUTRI-SCORE jest wynikiem pracy ekspertów i opiera się na punktacji uwzględniającej zarówno zawartość promowanych składników (błonnik, białko, owoce i warzywa), jak i tych, które mają być ograniczone (kalorie, nasycone kwasy tłuszczowe, cukry i Sól). Ta wartość odżywcza jest tłumaczona zgodnie z prostym i atrakcyjnym systemem kodowania kolorami, od ciemnozielonego do ciemnopomarańczowego i oznaczonymi od A do E, który jest przyklejony do opakowania. Został również dostosowany, aby uwzględnić specyfikę niektórych grup żywności, takich jak dodane tłuszcze (masło, olej), sery, a nawet napoje.
Skala Nutri-Score podaje ocenę wartości odżywczej produktu spożywczego od ciemnozielonego koloru A do czerwonego E. Produkty oznaczone kolorem zielonym i literą A to produkty o wysokiej wartości odżywczej, które warto spożywać częściej lub w większej ilości, natomiast te które oznaczone są kolorem czerwonym i literą E zawierają większą ilość składników, które powinny być ograniczane w codziennej diecie, dlatego powinny być spożywane rzadziej lub w mniejszej ilości. Całkowita liczba punktów N - całkowita liczba punktów P = Ocena punktowa wartości odżywczej.
Składniki produktu wpływające negatywnie (N) na wynik Nutri-Score
wysoka gęstość energetyczna w 100 g,
wysoka zawartość cukru,
wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych,
wysoka zawartość soli.
Składniki produktu wpływające pozytywnie (P) na wynik Nutri-Score
zawartość owoców, warzyw i orzechów,
zawartość witamin,
zawartość błonnika,
zawartość białka.
Potrzebujesz porady?
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line
Aktualizacja wartości odżywczych
Oprócz aktualizacji wartości odżywczych, zgodnie z nowymi tabelami IŻŻ, możemy pochwalić się innymi drobnymi zmianami, które – mamy nadzieję – pomogą Wam w jeszcze lepszym tworzeniu planów żywieniowych. W wartościach odżywczych pojawiły się nowe dane, które mogą okazać się pomocne w tworzeniu jadłospisów. Wśród nich, takie jak:
Jod
Sól
Fruktoza
Glukoza
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
Oddzielnie białko zwierzęce i białko roślinne
Popiół
Informacje na temat: %energii z białka, %energii z tłuszczu, %energii z węglowodanów
Wartość energetyczna mierzona w kJ
Białko ogółem wg. rozporządzenia 1169/2011
Wartość energetyczna wg. rozporządzenia 1169/2011 (kcal)
Wartość energetyczna wg. rozporządzenia 1169/2011 (kJ)
Mamy nadzieję, że wprowadzony porządek ułatwi korzystanie z programu, a dietetyków ucieszy dostęp do uaktualnionej bazy produktów IŻŻ.
Pomoc w spełnieniu wymagań
Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »