Newsletter

Reklama

System REDcert 2 produkcja żywności, chemii

System REDcert2 – wdrożenia, audyty, szkolenia, obliczenia emisji GHG oraz certyfikacja

Certyfikacja zrównoważonej produkcji żywności zwiększa wiarygodność firmy na rynku. Przedsiębiorstwo dostosowuje się do międzynarodowych norm dotyczących zapewnienia wysokiego poziomu bezpieczeństwa artykułów spożywczych oraz wysokiej jakości procesów zarządzania zasobami. Podstawę certyfikacji REDcert2 tworzą wymagania systemu REDcert-EU oraz kryteria bazujące na SAI (Sustainable Agriculture Initiative).

System zrównoważonego rozwoju dla produkcji rolnej i produktów pochodnych

System REDcert2 obejmuje następujące obszary:

  • Żywność i pasze;
  • Wykorzystanie biomasy jako materiału;

Certyfikat REDcert2 powstał w celu potwierdzenia spełnienia przez przedsiębiorstwa zasad ochrony środowiska naturalnego oraz praw przysługujących pracownikom i społeczności lokalnej. Standard został oparty na regulacjach wyznaczonych przez międzynarodowe koncerny spożywcze, takie jak Coca-Cola czy Unilever.

Opiera się na zasadach zrównoważonego rozwoju, które potwierdza międzynarodowa Inicjatywa na Rzecz Zrównoważonego Rolnictwa (SAI). Wdrożenie standardu REDcert2 spełnia wymagania środowiskowe, społeczne i etyczne, które są obowiązkowe podczas prowadzenia działalności gospodarczej. Stanowi również potwierdzenie wysokiej dbałości producentów rolnych o wytwarzane artykuły spożywcze.

REDcert2 jest jednym z nielicznych systemów certyfikacji zrównoważonego rozwoju, który znajduje zastosowanie na wszystkich poziomach – począwszy od poziomu rolnika, a skończywszy na poziomie dostawcy i sprzedawcy. W wielu krajach europejskich system REDcert2 został wyróżniony najwyższym wynikiem analizy benchmarkingowej SAIZŁOTY” na poziomie rolniczym, a w kolejnych krajach osiąga poziom „SREBRNY” orz „BRĄZOWY”.

Wdrożenie certyfikatu bezpieczeństwa żywności REDcert2

Standard zachowania zrównoważonego rozwoju podczas procesów produkcyjnych jest wdrażany przez przedsiębiorstwa, które zajmują przetwarzaniem żywności z poszanowaniem ochrony środowiska naturalnego.

Na wprowadzenie normy REDcert2 najczęściej decydują się przedsiębiorstwa, które prowadzą działalność gospodarczą w zakresie:

  • Uprawy i skupu surowców rolnych.
  • Przetwarzania produktów spożywczych, m.in. cukru, oleju, napojów czy mąki.
  • Obrotu surowców i półproduktów służących do wytworzenia artykułów spożywczych.
  • Wytwarzania docelowych produktów żywnościowych.
  • Pozyskiwania i sprzedaży artykułów spożywczych.

Przedsiębiorstwa otrzymują certyfikację zrównoważonego rozwoju biomasy w branży spożywczej, uzyskując potwierdzenie wytwarzania wysokiej jakości produktów, bezpiecznych dla życia i zdrowia społeczności ludzkiej oraz ochrony środowiska naturalnego.

Tło

Potrzebujesz porady?

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line

Certyfikacja REDcert2

Norma REDcert2 potwierdza wysoką dbałość firmy o jakość wytwarzanych produktów spożywczych. Mają być one bezpieczne i pełnowartościowe dla konsumentów. Jednocześnie przedsiębiorstwa muszą podjąć działania, które ograniczają negatywny wpływ procesów przetwórczych na środowisko naturalne. Wśród wymogów uzyskania certyfikatu REDcert2 znajdują się:

  • Racjonalne zarządzanie odpadami w ramach prowadzonego recyklingu.
  • Zapewnienie efektywności energetycznej i ograniczenia emisji spalania.
  • Wprowadzenie profesjonalnej ochrony roślin.
  • Zadbanie o zróżnicowanie biologiczne.
  • Stosowanie środków zagęszczających i użyźniających glebę, która służy pod uprawy.
  • Zaangażowanie w działalność odpowiedzialną społecznie.
  • Spełnienie międzynarodowych norm środowiskowych podczas przetwarzania surowców.

Korzyści z wdrożenia systemu REDcert2

Certyfikat REDcert2 jest wyróżnieniem dla przedsiębiorstw produkcyjnych, które dostosowują się do zasad zrównoważonego rozwoju przy prowadzeniu upraw i przetwarzaniu pozyskanych surowców. Uwiarygodnia działalność firmy na rynku dzięki wypełnieniu kryteriów srebrnego statutu zrównoważonego rolnictwa SAI.

REDcert2 to norma, która służy również wypromowaniu zasady zrównoważonej produkcji biomasy wśród plantatorów. Zachęca do stosowania bardziej restrykcyjnych norm, aby ochronić środowisko naturalne oraz wprowadzić bezpieczne i wysokiej jakości produkty na międzynarodowy rynek.

Pomoc w spełnieniu wymagań

Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.

Sprawdź również

System ISCC biomasa, biopaliwa, certyfikaty

Szkolenia zrównoważony rozwój, emisje gazów cieplarnianych

SAI Platform zrównoważone rolnictwo, platforma

Reklama