Minimum raz w miesiącu dzielimy się wiedzą i selekcjonujemy najważniejsze artykuły.
Suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego zdobywają coraz silniejszą pozycję na rynku żywności. Szereg produktów z pogranicza leków jest rejestrowanych właśnie jako suplementy diety lub jako żywność stanowią koncentraty witamin i/lub składników mineralnych. Zgodnie z przepisami prawa nie tylko skład wykluczający zastosowanie leków, ale również prezentacja produktu decyduje o zakwalifikowaniu go do żywności lub do suplementów diety lub produktów leczniczych. Tym samym oznakowanie opakowania i prezentacja odgrywa również bardzo ważną rolę w procesie zgłoszenia suplementu diety lub produktów spożywczych.
Oferujemy usługi rozwiązujące problemy związane z klasyfikacją dla produktów do danego rynku, w tym do praktyki rejestracyjnej w danym kraju i poziomów oraz rekomendacji dla poszczególnych składników i klasyfikacji produktów. Nasze doświadczenie z zakresu rejestracji suplementów diety w tym żywności specjalnego przeznaczenia oraz produktów leczniczych i wyrobów medycznych (MDR) pozwala nam wesprzeć naszych klientów i obniżyć ryzyka związane z danym produktem i jego klasyfikacją.
ESP służy do obligatoryjnego powiadamiania Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) o zamiarze bądź wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu nowych środków spożywczych (suplementy diety, żywność z dodatkiem witamin i składników mineralnych, wybrane kategorie żywności dla szczególnych grup konsumentów). Poprzez system należy zgłaszać:
Do założenia konta w nowym ESP zobowiązany jest każdy przedsiębiorca, którego produkty podlegają obowiązkowi zgłoszenia do GIS.
Potrzebujesz porady?
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line
| 1) WITAMINA A: | a) retinol, | b) octan retinylu, | c) palmitynian retinylu, |
|---|---|---|---|
| d) beta-karoten; | 2) WITAMINA D: | a) cholekalcyferol, | b) ergokalcyferol; |
| 3) WITAMINA E: | a) D-alfa-tokoferol, | b) DL-alfa-tokoferol, | c) octan D-alfa-tokoferylu, |
| d) octan DL-alfa-tokoferylu, | e) bursztynian D-alfa-tokoferylu, | f) mieszane tokoferole1), | g) mieszanina tokotrienolu i tokoferolu2); |
| 4) WITAMINA K: | a) filochinon (fitomenadion), | b) menachinon3); | 5) TIAMINA: |
| a) chlorowodorek tiaminy, | b) monoazotan tiaminy, | c) chlorek monofosforanu tiaminy, | d) chlorek pirofosforanu tiaminy; |
| 6) RYBOFLAWINA: | a) ryboflawina, | b) ryboflawiny 5'-fosforan sodowy; | 7) NIACYNA: |
| a) kwas nikotynowy, | b) amid kwasu nikotynowego, | c) heksanikotynian inozytolu; | 8) KWAS PANTOTENOWY: |
| a) D-pantotenian wapnia, | b) D-pantotenian sodu, | c) deksapantenol, | d) pantetyna; |
| 9) WITAMINA B6: | a) chlorowodorek pirydoksyny, | b) pirydoksyny 5'-fosforan, | c) pirydoksalo-5-fosforan; |
| 10) KWAS FOLIOWY: | a) kwas pteroilomonoglutaminowy, | b) L-metylofolian wapnia, | c) sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego; |
| 11) WITAMINA B12: | a) cyjanokobalamina, | b) hydroksykobalamina, | c) 5'-deoksyadenozylokobalamina, |
| d) metylokobalamina; | 12) BIOTYNA: | a) D-biotyna; | 13) WITAMINA C: |
| a) kwas L-askorbinowy, | b) L-askorbinian sodu, | c) L-askorbinian wapnia4), | d) L-askorbinian potasu, |
| e) 6-palmitynian L-askorbylu, | f) L-askorbinian magnezu, | g) L-askorbinian cynku. |
| 1) octan wapnia; | 2) L-askorbinian wapnia; | 3) diglicynian wapnia; | 4) węglan wapnia; |
|---|---|---|---|
| 5) chlorek wapnia; | 6) cytrynian i jabłczan wapnia; | 7) sole wapniowe kwasu cytrynowego; | 8) glukonian wapnia; |
| 9) glicerofosforan wapnia; | 10) mleczan wapnia; | 11) pirogronian wapnia; | 12) sole wapniowe kwasu ortofosforowego; |
| 13) bursztynian wapnia; | 14) wodorotlenek wapnia; | 15) L-lizynian wapnia; | 16) jabłczan wapnia; |
| 17) tlenek wapnia; | 18) L-pidolan wapnia; | 19) L-treonian wapnia; | 20) siarczan wapnia; |
| 20a) sole wapniowe fosforylowanych oligosacharydów; | 21) octan magnezu; | 22) L-askorbinian magnezu; | 23) diglicynian magnezu; |
| 24) węglan magnezu; | 25) chlorek magnezu; | 26) sole magnezowe kwasu cytrynowego; | 27) glukonian magnezu; |
| 28) glicerofosforan magnezu; | 29) sole magnezowe kwasu ortofosforowego; | 30) mleczan magnezu; | 31) L-lizynian magnezu; |
| 32) wodorotlenek magnezu; | 33) jabłczan magnezu; | 34) tlenek magnezu; | 35) L-pidolan magnezu; |
| 36) cytrynian magnezu-potasu; | 37) pirogronian magnezu; | 38) bursztynian magnezu; | 39) siarczan magnezu; |
| 40) taurynian magnezu; | 41) taurynian acetylu magnezu; | 42) węglan żelaza (II); | 43) cytrynian żelaza (II); |
| 44) cytrynian amonu-żelaza (III); | 45) glukonian żelaza (II); | 46) fumaran żelaza (II); | 47) difosforan sodu-żelaza (III); |
| 48) mleczan żelaza (II); | 49) siarczan żelaza (II); | 50) difosforan żelaza (III) (pirofosforan żelaza (III)); | 51) cukrzan żelaza (III); |
| 52) żelazo elementarne (karbonyl + elektrolit + zredukowane wodorem); | 53) diglicynian żelaza (II); | 54) L-pidolan żelaza (II); | 55) fosforan żelaza (II); |
| 56) fosforan amonu-żelaza (II); | 57) etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza (III); | 58) taurynian żelaza (II); | 59) węglan miedzi (II); |
| 60) cytrynian miedzi (II); | 61) glukonian miedzi (II); | 62) siarczan miedzi (II); | 63) L-asparaginian miedzi; |
| 64) diglicynian miedzi; | 65) kompleks miedź-lizyna; | 66) tlenek miedzi (II); | 67) jodek sodu; |
| 68) jodan sodu; | 69) jodek potasu; | 70) jodan potasu; | 71) octan cynku; |
| 72) L-askorbinian cynku; | 73) L-asparaginian cynku; | 74) diglicynian cynku; | 75) chlorek cynku; |
| 76) cytrynian cynku; | 77) glukonian cynku; | 78) mleczan cynku; | 79) L-lizynian cynku; |
| 80) jabłczan cynku; | 81) siarczan mono-L-metioniny cynku; | 82) tlenek cynku; | 83) węglan cynku; |
| 84) L-pidolan cynku; | 85) pikolinian cynku; | 86) siarczan cynku; | 87) askorbinian manganu; |
| 88) L-asparaginian manganu; | 89) diglicynian manganu; | 90) węglan manganu; | 91) chlorek manganu; |
| 92) cytrynian manganu; | 93) glukonian manganu; | 94) glicerofosforan manganu; | 95) pidolan manganu; |
| 96) siarczan manganu; | 97) diwęglan sodu; | 98) węglan sodu; | 99) chlorek sodu; |
| 100) cytrynian sodu; | 101) glukonian sodu; | 102) mleczan sodu; | 103) wodorotlenek sodu; |
| 104) sole sodowe kwasu ortofosforowego; | 105) siarczan sodu; | 106) siarczan potasu; | 107) diwęglan potasu; |
| 108) węglan potasu; | 109) chlorek potasu; | 110) cytrynian potasu; | 111) glukonian potasu; |
| 112) glicerofosforan potasu; | 113) mleczan potasu; | 114) wodorotlenek potasu; | 115) L-pidolan potasu; |
| 116) jabłczan potasu; | 117) sole potasowe kwasu ortofosforowego; | 118) L-selenometionina; | 119) drożdże wzbogacone w selen5); |
| 120) kwas selenowy (IV); | 121) selenian (VI) sodu; | 122) wodoroselenian (IV) sodu; | 123) selenian (IV) sodu; |
| 124) chlorek chromu (III); | 125) drożdże wzbogacone w chrom6); | 126) trójwodny mleczan chromu (III); | 127) azotan chromu; |
| 128) pikolinian chromu; | 129) siarczan chromu (III); | 130) molibdenian (VI) amonu; | 131) molibdenian (VI) potasu; |
| 132) molibdenian (VI) sodu; | 133) fluorek wapnia; | 134) fluorek potasu; | 135) fluorek sodu; |
| 136) monofluorofosforan sodu; | 137) kwas borowy; | 138) boran sodu; | 139) kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną; |
| 140) ditlenek krzemu; | 141) kwas krzemowy7); | 142) krzem organiczny (monometylosilanetriol). |
Oferujemy Państwu kompleksową usługę rejestracji lub weryfikacji oznakowania suplementów diety oraz żywności specjalnego przeznaczenia, jak również doradztwa dla produktów z obszaru żywności, które obejmują min.:
Dodatkowo wspieramy Państwa w przygotowaniu dokumentacji rejestracyjnej, udzielaniu odpowiedzi na merytoryczne pytania Urzędu Rejestracji dotyczące dokumentacji i badań, jak również przewidywać możliwy bieg wydarzeń w zależności od obranych rozwiązań, co znacznie ułatwi Państwu planowanie działań.
Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.