Sieci handlowe – wymagania standardów, certyfikacja systemów sieciowych
Sieci handlowe (tj. Lidl, Biedronka, Dino, itp.) są dziś najsilniejszym elementem w łańcuchu dostaw żywności do konsumentów finalnych. Można powiedzieć, że żyjemy w czasach ogromnej przewagi sieci handlowych względem producentów żywności oraz tradycyjnej formy handlu na targowiskach i małych osiedlowych sklepach.
Wymagania sieci handlowych
Niektóre z sieci handlowych opracowały własne standardy żywności (np. TFMS/TPPS – TESCO), część sieci handlowych uznaje za ważne standardy takie jak IFS lub BRC oraz FSSC 22000. Sieci handlowe oczekują od swoich dostawców spełnienia wymagań określonych w tych standardach i poddanie ich certyfikacji. Klienci wymagają bardzo dobrej świadomości w obszarze jakości i bezpieczeństwa żywności.
Szkolenia pracowników
Oferujemy szkolenia z zakresu wymagań sieci handlowych, szkolenie obejmuje min.:
- standardy wykorzystywane przez sieci handlowe
- standardy własne sieci
- własne listy kontrolne
- audyty niezapowiedziane
Organizacja auditów
- rodzaje zakładów objętych auditami
- audity zapowiedziane
- audity niezapowiedziane
Wdrożenia wymagań i systemów sieciowych
- obszary objęte inspekcją sieci
- szczególne umów z klientami
- kryteria oceny
- rodzaje niezgodności w tym niezgodności krytyczne i
- dokumentowanie i komunikacja niezgodności
- sposób komunikowania oceny z auditu
- sposób przedstawiania działań korygujących i ich weryfikacja
- częstotliwość auditów
Możliwość reklamacji niezgodności i postępowania audytora
Uczestnik procesu certyfikacji ma prawo złożenia reklamacji wynikających z niewykonania lub nieprawidłowego wykonania usług oraz niedotrzymania terminów umowy. Reklamacji nie podlega subiektywne odczucie i niesprostanie oczekiwaniom uczestnika co do formy, merytorycznej zawartości i przydatności procesu certyfikacji.
Sieci handlowe a COVID-19
Zamknięcie centrów handlowych i dyskontów spowodowało, że przychody największych firm spadły od jednej czwartej do trzech czwartych. Biznes przenosi się tym samym do internetu, część sprzedaży zostanie tam już na dobre. Kryzys epidemiologiczny (SARS-CoV-2) bardziej niż firmy handlowe uderzył jednak w sieci restauracji, kin oraz klubów fitness. Oferujemy dokumentację dla handlu, gastronomi zgodną z COVID-19.
Pomoc w spełnieniu wymagań
Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.
Sprawdź również
BRC GS Food Safety dla producentów żywności, wytwórcy
Certyfikat FSC w branży drzewnej i papierniczej
IFS food dla producentów żywności i pet food
Kody kreskowe - GS1 Polska