Minimum raz w miesiącu dzielimy się wiedzą i selekcjonujemy najważniejsze artykuły.
Reklama
PAS 220 – certyfikat potwierdzający bezpieczeństwo żywności
Bezpieczne wytwarzanie i dostarczanie produktów jest warunkiem niezbędnym do prowadzenia działalności produkcyjnej. Firmy zajmujące się obrotem artykułów żywnościowych są zobowiązane do przestrzenia dobrych praktyk produkcyjnych. Wysoki poziom ochrony zapewnia certyfikat PAS 220.
Wdrożenia PAS 220 w produkcji żywności
Dobre Praktyki Produkcyjne wskazują zalecania dla przetwórców i producentów żywności. PAS 220 uzupełnia je o tzw. program warunków wstępnych (PRP), które potwierdzają prestiż firmy na rynku. PAS 220 jest najczęściej łączony z normą ISO 22000, która zaleca stosowanie środków zapewniających wysoki poziom bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw.
Przedsiębiorstwa, posiadające certyfikat PAS 220 analizują czynniki produkcyjne oraz dokonują analizy zagrożeń w procesie przetwórczym. Zobowiązane zostają również do świadomego doboru dostawców półproduktów oraz zasobów wytwórczych.
Przedsiębiorstwo, które zamierza wdrożyć normę PAS 220, musi spełnić następujące wymogi
Zaprojektowanie i wdrożenie profesjonalnego systemu do zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Zaopatrzenie przedsiębiorstwa produkcyjnego w bieżące media, m.in. wodę i energię.
Wprowadzenie zasad racjonalnego zarządzania i usuwania odpadów.
Zapewnienie higienicznych warunków w środowisku pracy.
Kontrolowanie i zwalczanie szkodliwych czynników produkcyjnych.
Opracowanie procedur reagowania na potencjalne zagrożenia.
Ustandaryzowanie metod wycofywania wadliwych produktów.
Zapewnienie odpowiednich warunków w celu magazynowania artykułów.
Przedsiębiorstwa zgodnie z normą PAS 220 dostarczają rzetelnych informacji konsumentom
Certyfikat zobowiązuje firmy do wprowadzenia profesjonalnej ochrony żywności przed czynnikami biologicznymi i bioterroryzmem. Oprócz zapewnienia bezpiecznych warunków produkowania, przechowywania i dostarczania żywności, należy również zadbać o potrzeby klientów.
Przedsiębiorstwa produkcyjne według zaleceń PAS 220 muszą przekazać szczegółowe informacje o produkowanych artykułach. Na opakowaniach należy umieścić etykiety informujące o składzie produktu, dacie ważności, producencie i dystrybutorze. Zwiększenie świadomości wśród konsumentów spowodowało zwiększenie odpowiedzialności za cały cykl życia produktów wśród firm produkcyjnych.
Potrzebujesz porady?
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line
PAS 220 usługi doradcze
Przedsiębiorstwom produkującym, przetwarzającym oraz administrującym firmami spożywczymi zalecamy wdrożenie normy PAS 220. Stanowi ona warunki wstępne do wprowadzenia w firmie wysokiej jakości, nowoczesnego systemu do zarządzania całym cyklem życia produktów. Pozwala również lepiej zarządzać personelem, który bierze udział w procesie produkcji, przetwarzania, przechowywania i dostarczania żywności.
Korzyści z wdrożenia PAS 220
Wdrożenie normy PAS 220 potwierdza dbałość firmy o bezpieczeństwo i wysoką jakość procesów, które w bezpośredni sposób wpływają na warunki produkcyjne. Certyfikat wpływa na uznanie firmy na rynku jako odpowiedzialnego przedsiębiorstwa.
Dzięki zastosowaniu norm wyznaczonych przez PAS 220 firma zyskuje następujące korzyści:
Wysoką rozpoznawalność w branży spożywczej.
Zwiększenie zaufania klientów do produkowanej żywności.
Potwierdzenie bezpieczeństwa dostarczanej żywności.
Wzmocnienie relacji handlowych z partnerami i dostawcami artykułów żywnościowych.
Pomoc w spełnieniu wymagań
Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »