Minimum raz w miesiącu dzielimy się wiedzą i selekcjonujemy najważniejsze artykuły.
Reklama
Bezpieczeństwo żywności i pasz w dobie pandemii wirusa COVID-19 SARS, procedury postępowania
COVID-19 to nowe zagrożenie dla całej populacji ludzkiej, gdy mamy do czynienia z pandemią i jej wpływu na nasze życie, nasze rodziny, nasze społeczności i naszą pracę. QAP angażuje się w doradztwo w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz oraz stawianie czoła wszelkim wyzwaniom w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, które pojawiają się w tym okresie.
Fakty dotyczące pandemii COVID-19 w odniesieniu do żywności
Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność lub opakowania żywności są odpowiedzialne za przenoszenie koronawirusa. W przeciwieństwie do wirusów przewodu pokarmowego przenoszonych przez żywność (rotawirusy i wirus zapalenia wątroby typu E), które często powodują choroby u ludzi poprzez skażoną żywność, koronawirus jest wirusem wywołującym choroby układu oddechowego.
Uważa się, że wirus rozprzestrzenia się głównie między osobami. Obejmuje to między ludźmi, którzy są ze sobą w bliskim kontakcie (w odległości około 1,5 metra), i przenoszony jest drogą kropelkową, gdy zarażona osoba kaszle lub kicha. Możliwe, że dana osoba może zakazić się COVID-19, dotykając powierzchni lub rzeczy, na którym jest wirus, a następnie dotykając ust, nosa lub oczu.
Niezależnie od tego zawsze kluczowe jest przestrzeganie zasad określonych przez Ministerstwo Zdrowia.
Dokumentacja HACCP wg procedur HACCP, GHP oraz GMP
Dostosowaliśmy wszystkie procedury i instrukcje do wymagań związanych z zagrożeniem epidemiologicznym (tj. Dokumentacja HACCP wg procedur epidemiologicznych dotyczących wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19).
Firmy zobowiązane są do dostosowania swoich wewnętrznych procedur do podwyższonych oczekiwań związanych z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny. Wraz z naszymi ekspertami ds. higieny, epidemiologami i audytorami przygotowaliśmy protokoły oceny dla audytu higienicznego zgodnego z COVID-19, specyficznego dla sklepów handlowych, hoteli, centrów fitness oraz gastronomii, które zawierają kluczowe zalecenia władz globalnych dotyczące najlepszych praktyk. Protokoły te można dostosować, aby spełniały specyficzne normy zdrowotne i higieniczne również dla innych obszarów tj. zakłady przemysłowe, usługowe, wypożyczalnie, itp.
Potrzebujesz porady?
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line
Po pomyślnym zakończeniu wstępnego audytu higienicznego (w tym audyty zdalne) i usunięciu niezgodności Państwa obiekt oraz firma zostanie zatwierdzona znakiem „Bezpieczne miejsce” – jednoznacznym potwierdzeniem, że wskazana lokalizacja jest zgodna z wytycznymi dotyczącymi bezpieczeństwa zdrowia i higieny.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »