Newsletter

Reklama

Procedury COVID-19 dla firm usługowych, producentów i handlu

Bezpieczeństwo żywności i pasz w dobie pandemii wirusa COVID-19 SARS, procedury postępowania

COVID-19 to nowe zagrożenie dla całej populacji ludzkiej, gdy mamy do czynienia z pandemią i jej wpływu na nasze życie, nasze rodziny, nasze społeczności i naszą pracę. QAP angażuje się w doradztwo w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz oraz stawianie czoła wszelkim wyzwaniom w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, które pojawiają się w tym okresie.

Fakty dotyczące pandemii COVID-19 w odniesieniu do żywności

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność lub opakowania żywności są odpowiedzialne za przenoszenie koronawirusa. W przeciwieństwie do wirusów przewodu pokarmowego przenoszonych przez żywność (rotawirusy i wirus zapalenia wątroby typu E), które często powodują choroby u ludzi poprzez skażoną żywność, koronawirus jest wirusem wywołującym choroby układu oddechowego.

Uważa się, że wirus rozprzestrzenia się głównie między osobami. Obejmuje to między ludźmi, którzy są ze sobą w bliskim kontakcie (w odległości około 1,5 metra), i przenoszony jest drogą kropelkową, gdy zarażona osoba kaszle lub kicha. Możliwe, że dana osoba może zakazić się COVID-19, dotykając powierzchni lub rzeczy, na którym jest wirus, a następnie dotykając ust, nosa lub oczu.

Niezależnie od tego zawsze kluczowe jest przestrzeganie zasad określonych przez Ministerstwo Zdrowia.

Dokumentacja HACCP wg procedur HACCP, GHP oraz GMP

Dostosowaliśmy wszystkie procedury i instrukcje do wymagań związanych z zagrożeniem epidemiologicznym (tj. Dokumentacja HACCP wg procedur epidemiologicznych dotyczących wirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19).

  • Dokumentacja pakiet "Sklep spożywczy" - kliknij
  • Dokumentacja pakiet "Gastronomia" - kliknij
  • Dokumentacja HACCP dla hurtowni i firm logistycznych – kliknij
  • Inspekcje COVID-19 - "Bezpieczne miejsce"

Oferujemy uzyskanie znaku „©VAS – Virus Assurance Program” dla firm, który zapewnia pracowników, dostawców i klientów, że obowiązują u Państwa surowe normy higieny, przy ponownym otwarciu związanym z COVID-19.

Firmy zobowiązane są do dostosowania swoich wewnętrznych procedur do podwyższonych oczekiwań związanych z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny. Wraz z naszymi ekspertami ds. higieny, epidemiologami i audytorami przygotowaliśmy protokoły oceny dla audytu higienicznego zgodnego z COVID-19, specyficznego dla sklepów handlowych, hoteli, centrów fitness oraz gastronomii, które zawierają kluczowe zalecenia władz globalnych dotyczące najlepszych praktyk. Protokoły te można dostosować, aby spełniały specyficzne normy zdrowotne i higieniczne również dla innych obszarów tj. zakłady przemysłowe, usługowe, wypożyczalnie, itp.

Tło

Potrzebujesz porady?

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line

Po pomyślnym zakończeniu wstępnego audytu higienicznego (w tym audyty zdalne) i usunięciu niezgodności Państwa obiekt oraz firma zostanie zatwierdzona znakiem „Bezpieczne miejsce” – jednoznacznym potwierdzeniem, że wskazana lokalizacja jest zgodna z wytycznymi dotyczącymi bezpieczeństwa zdrowia i higieny.

Proces oceny obejmuje "Bezpieczne miejsce"

  • Złożenie aplikacji uczestnika
  • Wstępne szkolenie dla uczestnika
  • Ocena na miejscu
  • Działania po weryfikacji
  • Wydanie certyfikatu „Bezpieczne miejsce”

Obiekt, który podda się certyfikacji może używać znaku graficznego „Virus Assurance Program [©VAS]” w działaniach marketingowych. W kolejnym etapie projektu przeprowadzą wizytacje losowo wybranych obiektów. W przypadku niestosowania się obiektu do wytycznych, których stosowanie deklarował, zostanie mu odebrane prawo do używania znaku „Bezpieczne miejsce” oraz zostanie usunięty ze strony qqv.pl obiektów biorących udział w akcji.

Sprawdź również

Koronawirus (GOV): informacje i zalecenia

Ministerstwo Zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny

VAS – virus assurance program

Reklama