Newsletter

Reklama

Certyfikat IFS Food dla producentów żywności, magazynów i handlu

Standardy bezpieczeństwa żywności IFS Food uznawane przez GFSI (Global Food Safety Initiative)

Standard IFS Food potwierdzaja bezpieczeństwo żywności, która jest dostarczana do sieci handlowych oraz sieci restauracji. Spełnienie tych wymogów obowiązuje wszystkich producentów żywności, którzy dostarczają produkty marki własnej do marketów, hipermarketów oraz sieci sprzedażowych.

Bezpieczeństwo żywności dostarczanej do marketów handlowych

Standard IFS Food (International Featured Standard) został przygotowany przez Niemiecką Federację Sprzedawców Detalicznych (HDE e.V.) i Francuską Federację Sprzedawców Detalicznych oraz Hurtowników (FCD). Reguluje kwestie organizacyjne dotyczące przekazywania artykułów żywnościowych większym grupom handlowo-detalicznym, m.in. supermarketom (np. Kaufland) lub dyskontom (np. Lidl).

Jakich podmiotów dotyczy certyfikat IFS?

Standard bezpieczeństwa żywności wdrażany jest wśród producentów, dystrybutorów i sprzedawców żywności. IFS odnosi się do następujących etapów: wytwarzania, pakowania, magazynowania i przekazania produktów spożywczych przeznaczonych dla sieci handlowych.

Standardy IFS zostały wprowadzone w celu weryfikacji działalności podejmowanej przez producentów marek własnych. Sieci handlowe oceniają podmioty dostarczające artykuły żywnościowe według następujących kryteriów:

  • Wypełnienie standardów zgodnie z przyjętym systemem oceniania bezpieczeństwa żywności.
  • Sprawdzenie akredytacji i certyfikacji podmiotów sprzedających.
  • Porównanie producentów i zakwalifikowanie ich do łańcucha dostawczego.
  • Koszty poniesione w ramach podjętej współpracy.

Wdrożenie systemu weryfikującego bezpieczeństwo żywności

Dzięki wypełnieniu standardów IFS Food producenci i dystrybutorzy żywności zmniejszą ryzyko pojawienia się błędów. Zwłaszcza na etapie dostarczenia produktów do odbiorców finalnych (konsumentów). Standardy International Featured Standards (IFS) obejmują następujące zakresy działalności organizacji, min.:

Przedsiębiorcy lepiej zadbają o bezpieczeństwo artykułów żywnościowych, kontrolując przebieg wytwarzania, pakowania i przekazywania produktów. Zidentyfikują w ten sposób potencjalne zagrożenia i wypracują metody reagowania na nie w odpowiednim czasie. Z zachowaniem wymogów sanitarnych, organizacyjnych i technologicznych.

Tło

Potrzebujesz porady?

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line

Producenci żywności muszą zadbać o realizację następujących warunków

  • Kontrolę poprawności działania urządzeń produkcyjnych.
  • Zagwarantowanie odbywania się wszystkich procesów w higienicznych warunkach.
  • Zapewnienie ochrony przed zagrożeniami.
  • Spełnienie technicznych wymagań utrzymania budynku produkcyjnego.
  • Dokumentowanie prowadzonych działań.
  • Zapewnienie adekwatnej jakości produktów wobec obowiązujących standardów.
  • Prowadzenie Księgi Jakości Bezpieczeństwa Żywności.
  • Wprowadzenie systemu traceability, który pozwala na identyfikację i identyfikowalność produktów.
  • Doskonalenie systemów produkcyjnych do norm obowiązujących w branży spożywczej.

Korzyści dla przedsiębiorców po wykonaniu zaleceń standardu IFS

  • Cykliczne przeprowadzanie analizy procesów bezpiecznego wytwarzania i przechowywania żywności.
  • Potwierdzenie wysokiej jakości i legalności uzyskania artykułów.
  • Spełnienie wymagań sieci handlowych.
  • Zwiększenie zaufania wśród konsumentów i docelowych odbiorców.

Standard IFS Food jest zgodny z systemem jakości HACCP

Każda firma, która zdecyduje się na przeprowadzenie audytu kompleksowych procesów produkcyjnych, otrzyma certyfikat spełniający standard IFS Food na okres 12 miesięcy. Bez względu na uzyskany wynik po pierwszej weryfikacji. Procesy produkcyjne pozostaną pod bieżącą kontrolą. Wypełnienie wszystkich wymogów pozwoli na przedłużenie ważności certyfikatu o kolejne okresy. Standardy łączą w sobie wymagania GMP/GHP, HACCP oraz norm z serii ISO, co sprawia że wdrożenie standardu IFS Food nie będzie wiązało się ze zwiększeniem nakładów finansowych.

Sprawdź również

Norma ISO 22000 bezpieczeństwo żywności i pasz

PAS 221 dla handlu artykułami spożywczymi

Wdrożenia FSSC 22000 w przemyśle, handlu i cateringu

Dodatki spożywcze rejestry, zatwierdzenia, pozwolenia

Eksport do USA wymagania, audyty, wdrożenia

RSPO zrównoważony olej palmowy

Reklama