Newsletter

Reklama

PAS 221 dla handlu artykułami spożywczymi

PAS 221 – norma profesjonalnego bezpieczeństwa żywności dla detalistów

Program warunków wstępnych do spełnienia przez przedsiębiorców detalicznych określa norma PAS 221. Jej celem jest poprawa zarządzania jakością w ramach obowiązującego łańcucha dostaw oraz zminimalizowanie ryzyka związanego z wytwarzaniem produktów żywnościowych.

Spełnienie warunków PAS 221 w organizacjach detalicznych

Norma dotycząca kontrolowania i ograniczania zagrożeń w zakresie produkcji i dostarczania żywności powstała z myślą o przedsiębiorstwach detalicznych. Jej wprowadzenie zaleca się firmom zajmującym się przetwarzaniem i serwisowaniem żywności na miejscu dla klientów. Szkolenia w zakresie stosowania PAS 221 przeprowadzają również kierownicy jakości oraz urzędy ds. zdrowia i bezpieczeństwa klientów i środowiska.

Pomagamy detalistom podczas wprowadzenia normy PAS 221

Zajmujemy się szczegółową analizą procesów przebiegających wewnątrz firmy. Sugerujemy, jakie działania należy podjąć w celu uzyskania certyfikatu międzynarodowych norm. Podejmujemy się weryfikacji następujących działań:

  • Zaopatrzenie przedsiębiorstwa w media.
  • Zapewnienie higienicznych warunków w środowisku pracy.
  • Dostosowanie pomieszczeń do wypełniania wyznaczonych zadań, tj. produkcja, magazynowanie, przerabianie żywności, itd.
  • Zarządzanie odpadami.
  • Metody przeciwdziałania zakażeniu żywności lub zanieczyszczeniu.
  • Systemy służące do monitorowania bezpieczeństwa i jakości artykułów.
  • Zasady dotyczące wycofywania produktów z obrotu.
  • Wybór partnerów handlowych do współpracy, m.in. dostawców surowców, opakowań, firm transportowych i logistycznych.

Wdrożenie PAS 221 w przedsiębiorstwie

Firmy detaliczne, które zamierzają wprowadzić normę PAS 221, przechodzą przez następujące etapy:

  • Zaprojektowanie procedur zarządzania bezpieczeństwem artykułów żywnościowych.
  • Ustandaryzowanie schematu wyboru dostawców oraz zarządzania kontaktami z nimi.
  • Wprowadzenie lub dostosowanie systemu zarządzania jakością produktów do wyznaczonych norm.
  • Wybranie narzędzi do monitorowania zagrożeń powstających w procesach przetwórczych.
  • Wskazanie metod naprawczych i reagowania na sytuacje odbiegające od przyjętej normy.

Zapewniamy wsparcie i doradztwo naszych ekspertów na każdy etapie wprowadzenia PAS 221. Pomagamy podczas wprowadzania działań naprawczych oraz przeprowadzania audytów weryfikujących poprawność procesów produkcyjnych.

Tło

Potrzebujesz porady?

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line

Pomoc w spełnieniu wymagań

Realizujemy szereg usług doradczych, audytowych i szkoleniowych wspierających działania organizacji, które wychodzą naprzeciw obowiązkowi wywiązania się z regulacji prawnych jak i wymagań stosowanych standardów lub norm. Zapraszamy do kontaktu.

Sprawdź również

PAS 220 wymagania dla GHP i GMP, HACCP

PAS 223 wymagania dla opakowań do żywności

System HACCP – bezpieczeństwo żywności

British Standards Institution Shop

Reklama