Newsletter

Reklama

Certyfikacja BRC GS dla producentów, firm handlowych i dystrybucyjnych

Standardy bezpieczeństwa żywności BRC GS uznawany przez GFSI (Global Food Safety Initiative)

Standardy BRC GS Food potwierdza bezpieczeństwo żywności, która jest dostarczana do sieci handlowych i sektora HoReCa. Spełnienie tych wymogów obowiązuje wszystkich producentów żywności, którzy dostarczają produkty marki własnej do marketów, hipermarketów oraz sieci sprzedażowych.

Bezpieczeństwo żywności dostarczanej do marketów handlowych

Standard BRC Food stanowi zaś standard techniczny, który określa kompleksowe warunki do spełnienia na każdy etapie cyklu produkcyjnego. Największą uwagę zwraca na zachowanie bezpieczeństwa wyprodukowanych artykułów żywnościowych – od ich pozyskania, poprzez produkcję aż po moment przeznaczenia dla konsumenta.

Jakich podmiotów dotyczy certyfikat BRC?

Standard bezpieczeństwa żywności wdrażany jest wśród producentów, dystrybutorów i sprzedawców żywności. Odnosi się do następujących etapów: wytwarzania, pakowania, magazynowania i przekazania produktów spożywczych podmiotom handlowym.

Standardy BRC zostały wprowadzone w celu weryfikacji działalności podejmowanej przez producentów marek własnych. Sieci handlowe oceniają podmioty dostarczające artykuły żywnościowe według następujących kryteriów:

  • Wypełnienie standardów zgodnie z przyjętym systemem oceniania bezpieczeństwa żywności.
  • Sprawdzenie akredytacji i certyfikacji podmiotów sprzedających.
  • Porównanie producentów i zakwalifikowanie ich do łańcucha dostawczego.
  • Koszty poniesione w ramach podjętej współpracy.

Wdrożenie systemu bezpieczeństwa żywności

Dzięki wypełnieniu standardów BRC GS producenci i dystrybutorzy żywności zmniejszą ryzyko pojawienia się błędów. Zwłaszcza na etapie dostarczenia produktów do odbiorców finalnych (konsumentów). BRC opracowało wymagania dla następujących branż i zakresów działalności:

Przedsiębiorcy, którzy wdrożą wymagania systemów lepiej zadbają o bezpieczeństwo produktów, kontrolując przebieg wytwarzania, pakowania i przekazywania produktów w łańcuchu dostaw. Zidentyfikują również potencjalne zagrożenia i wypracują metody reagowania na nie, z zachowaniem wymogów sanitarnych, organizacyjnych i technologicznych.

Tło

Potrzebujesz porady?

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania.
Kliknij przycisk, aby rozpocząć czat on-line

Producenci żywności muszą zadbać o realizację następujących warunków

  • Kontrolę poprawności działania urządzeń produkcyjnych.
  • Zagwarantowanie odbywania się wszystkich procesów w higienicznych warunkach.
  • Zapewnienie ochrony przez czynnikami szkodliwymi.
  • Spełnienie technicznych wymagań utrzymania budynku produkcyjnego.
  • Dokumentowanie prowadzonych działań.
  • Zapewnienie adekwatnej jakości produktów wobec obowiązujących standardów.
  • Prowadzenie Księgi Jakości Bezpieczeństwa Żywności.
  • Wprowadzenie systemu traceability, który pozwala na identyfikację i identyfikowalność produktów.
  • Doskonalenie systemów produkcyjnych do norm obowiązujących w branży spożywczej.

Korzyści dla przedsiębiorców po wykonaniu zaleceń standardu BRC

  • Cykliczne przeprowadzanie analizy procesów bezpiecznego wytwarzania i przechowywania żywności.
  • Potwierdzenie wysokiej jakości i legalności uzyskania artykułów.
  • Spełnienie wymagań sieci handlowych.
  • Zwiększenie zaufania wśród konsumentów i docelowych odbiorców.

Standard BRC GS FS jest zgodny z systemem jakości HACCP

Każda firma, która zdecyduje się na przeprowadzenie audytu kompleksowych procesów produkcyjnych, otrzyma certyfikat spełniający standard BRC na okres 12 miesięcy. Bez względu na uzyskany wynik po pierwszej weryfikacji. Procesy produkcyjne pozostaną pod bieżącą kontrolą. Wypełnienie wszystkich wymogów pozwoli na przedłużenie ważności certyfikatu o kolejne okresy. Standardy łączą w sobie wymagania GMP/GHP, HACCP oraz norm z serii ISO, co sprawia że wdrożenie standardu BRC nie będzie wiązało się ze zwiększeniem nakładów finansowych.

Sprawdź również

Norma ISO 22000 bezpieczeństwo żywności i pasz

PAS 221 dla handlu artykułami spożywczymi

Wdrożenia FSSC 22000 w przemyśle, handlu i cateringu

Dodatki spożywcze rejestry, zatwierdzenia, pozwolenia

Eksport do USA wymagania, audyty, wdrożenia

RSPO zrównoważony olej palmowy

Reklama